söndag 27 november 2011

Första advent

Idag har jag lyssnat på julmusik, låtsas att regnet som piskar där ute är snöflingor som dalar ner, läst om kalevala, besökt slottet och konstmuseets julmarknad, tränat, bastat och bakat spenat- och fetaostpiroger. Dom var himla lätta att göra och väldigt goda också. Vilket alltid är ett plus i kanten.

Såhär lätt var det:

Blanda samman 2dl vetemjöl, 2dl fullkornsmjöl, 1tsk bakpulver och 0,5tsk salt
Lägg i 3-4 medelstora kokta och skalade potatisar och 100g rumsvarmt smör
Arbeta ihop till en jämn smet och låt stå svalt medan du gör fyllningen.

Tina upp frusen spenat, sisådär 0,75 l, och lår rinna av lite. 
Hacka lite purjolök, kanske lite mindre än en halv räcker
Och så smular man ihop 100-150 g fetaost.
Blanda samman allt och krydda med salt och peppar.

Kavla ut degen, skär ut fyrkanter, klicka ut fyllningen i mitten och vik upp kanterna. Vill man göra dom lite vackrare kan man ju pensla med vispad ägg. Det glömde jag att göra.
Sen sjuss in i ugnen som är 225 grader varm tills dom är klara. 20 minuter tog det för mina.

Degen kan man förresten låta stå i kylskåpet över natten om man så vill.
Och så är det fullt möjligt att variera vad man har som fyllning.


Förresten, det snöar nu! På riktigt då alltså, inte bara i min fantasi.

Nu skall jag tända ljus, äta mannagrynsgröt med äppelsylten jag kokade i oktober och äta en pirog och bara ha en mysig första advent.
Hoppas ni också har det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar