Min vegetariska vecka börjar lida mot sitt slut. Hädanefter blir det vegetariskt på halvtid.
Det har varit rätt så roligt att bläddra igenom vegetariska recept och att pröva på något nytt. Tidigare hoppade jag ganska ofta över de vegetariska recepten eftersom jag för det mesta tänkte att vegetarisk mat = äcklig och tråkig mat. Men ack så fel man kan ha. Så länge som vi utesluter blomkål blir det hur gott som hellst!
Om ni också vill ha god vegemat så kan jag rekommendera detta:
Potatisgratäng med tomat
4 personer
8 stora skivade potatisar
3 dl gräddmjölk (Jag använde 2 dl mjölk och 1 dl grädde)
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk mejram
1 grönsaksbuljongtärning
4 skivade tomater
1 hackad gul lök
2 dl riven ost (hitta lite mozzarellaost som jag också slängde i)
Koka upp potatisarna i gräddmjölken med buljong och mejram. Fräs löken. Bred potatiskoket i en ungsfast form och rada tomatskivorna ovanpå. Strö över osten och gratinera i ugn i 225 grader i ca 25 min.
Ungsrotsaker med tzatziki
Potatis, morötter och palsternacka
Salt, peppar, timjan/mejram/annan krydda
Skär grönsakerna i stavar och lägg i en ungsfast inoljad. Strö över kryddor. Sjuss in i 200 gradig ugn tills grönsakerna är mjuka. Servera med 2 dl Creme fraiche + ½ finhackad gurka + 1-2 krossade vitlöksklyfotor som fått stå och dra sig en liten stund i kylskåpet.
Vegetarisk lasange
6 portioner
8 lasangeplattor
Sojasås
1 stor hackad lök
1-2 krossade vitlöksklyftor
en burk tomatkross
sweet thai chilisås
2 dl sojakross
3 dl vatten
Ostsås
40 g smör
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk muskotnöt (Fast det hade vi inte så det lämna jag bort..)
3 dl riven ost
Fräs löken och släng i resten som skall till sojasåsen och låt koka några minuter. Smält smöret i kastrull och rör ner mjöl. Tillstätt mjölken, lite åt gången och sedan kryddorna. Rör om tills såsen kokar upp och vänd ner osten. Rör tills såsen är jämn.
Häll lite ostsås i botten av form, rada lasangeplattor på (som man kan låta förkoka i några minuter så att lasangen blir "lenare"), sedan lite sojasås, ostsås, lasangeplattor, sojasås osv. Sluta med ostsås. In i ungnen i 225 grader i cirkacirkus en halv timme. Yummy yummy!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar